Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Yumurta çatlatma, kısırlık tedavileri sırasında uygulanan bir işlemdir. Tedavi sırasında yeterince büyümüş olan folikülün çatlaması için tek doz halinde uygulanan yumurta çatlama iğnesi, daha kolay gebelik oluşturulmasına yardımcı olur.

Yumurta rezervi her kadının doğuştan sahip olduğu ve üreme kapasitesini belirleyen bir unsurdur. Doğumla kazanılan yumurtalar ergenlik ve menopoz dönemi arasında ortalama ayda bir defa folikül kesesinden çıkar ve yumurtlama meydana gelir. Yumurtanın keseden çıkmasıyla birlikte fallop tüpleri tarafından yakalanmasından sonra, korunmasız cinsel ilişki yaşanırsa yumurta ve sperm buluşarak döllenme gerçekleşir.

Fiyat Al

İletişim formunu eksiksiz doldurun; sizi biz arayalım.

Adınız ve Soyadınız

Telefon

Mesajınız

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Çatlatma

Kısırlık tedavisi sırasında kullanılan ve yardımcı üreme yöntemi olan tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların geliştirilmesi amaçlanır. Bu aşamada yüksek dozda ilaçlar uygulanarak çok sayıda yumurta üretimi sağlanır. Adetin ikinci günü yumurtalıkların uyarılmasına başlanır. Bunun için kullanılan ilaçlar 10-11 gün süreyle uygulanır. Tedavi sırasında yapılan ultrasonografi tetkikleri ile yumurta gelişimi takip edilir. Yumurtalar olgunlaştığında ve 16-20 mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.

Tüp bebek başarısında yumurta çatlatma iğnesinin doğru ve zamanında uygulanması oldukça önemlidir. Bu tedavide amaç yumurtaların çatlaması değil yumurtaların olgunlaşmasıdır. Normal koşullarda yumurtalardaki döllenme kapasitesinin yükselmesine neden olan LH hormonu görevini yumurta çatlatma iğnesi görmektedir. İlacın türüne göre yumurta çatlatma iğneleri göbekten cilt altına ya da kalçadan kas içine uygulanabilir.

Yumurta çatlatma iğnelerinin uygulama zamanı tüp bebek merkezindeki yumurta toplama işleminin zamanına göre ayarlanmalıdır. Bu işlemin erken yapılması ya da yumurta toplanmasının gecikmesi halinde yumurtalar olgunlaştığı için karın içinde çatlar ve tüp bebek için kullanılamaz duruma gelebilirler.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurta toplama işlemi 40-44 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre geçirildiği takdirde karın boşluğuna yayılmış ya da yumurtalıklarda kalan yumurtalar toplanırsa tüp bebek tedavisinin başarı şansı düşer. Bu durumda hastanın yıpranmaması için genellikle tüp bebek tedavisi sonlandırılır.

Yumurta Çatlatma Nedir, Neden Uygulanır?

Kısırlık yani infertilite tedavisi sırasında hastalara yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Buradaki amaç yumurtanın oluşmasını ya da yumurtanın büyümesini sağlamak değildir. Belirli bir büyüklüğe, olgunluğa erişmiş olan folikülün çatlatılması için bu işlem uygulanır.

Kısırlık tedavileri sırasında kullanılan yumurta çatlatma iğnelerinin içeriğinde HCG olarak bilinen Human ChorinicGonadotropin hormonu bulunmaktadır. Gebelik testleri sırasından ölçümü yapılan hormonun bir üstü de HCG hormonudur. Bu hormonun işlevi kadının vücudundaki LH hormonunun yaptığı gibi yumurtlamayı tetiklemektir. HCG hormonu yumurtanın çatlamasını sağlar. Yumurta çatlatma ilacının verilmesiyle birlikte 36 saat içinde yumurtlama yani ovulasyon meydana gelir.

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman kullanılır?

Yumurta çatlatma için kullanan iğneler genellikle yumurtanın 16-20 mm boyutlarına ulaştığı zaman kullanılır. Ancak vücutta E2 hormonu yüksek olduğu zaman ya da yumurta üretimi aşırı olduğu zaman yumurta çatlatma iğnesi uygulanmayabilir. Yumurtanın beklenen büyüklüğe ulaşması genellikle adet kanamasından sonraki 10-17 gün içinde gerçekleşse de bu ilacın uygulanması doktor kontrolünden sonra yapılmalıdır.

Yumurta çatlatma iğnesinin ciddi yan etkileri içinde yumurtalıkların aşırı uyarılmasıyla gelişen OHSS bulunmaktadır. Kısırlık tedavisi sırasında yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçların bu tür yan etkisi olabilir. Hafif ve orta derecedeki formlar tolere edilse de şiddetli OHSS sorununun ciddi riskleri bulunur. Yumurta çatlatma iğnesi yapılmış olan hastalarda kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmaları gerekir. Bunun yanı sıra yumurta çatlatma işlemi sonrasında nefes darlığı ve alerjik reaksiyonlar da görülebilir.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrasında ne zaman hamilelik testi yapılmalı?

Yumurta çatlatma iğnesi sonrasında hamilelik testinin yapılması için adet gecikmesinin olması beklenebilir. Adet gecikmesi olduktan sonra hamilelik testi yapılabilir. Bu süreç ortalama olarak 15 günü bulur. Yumurta çatlatma yani HCG enjeksiyonu uygulamasından sonra 14 günde gebelik testi yapılması ve sonuç alınması mümkündür. Ancak bu kısa sürede hastalarda hamilelik belirtilerinin de ortaya çıkmayacağı söylenebilir.

Yumurta Çatladığında Hangi Belirtiler Olur?

Yumurta çatlatma işlemi uygulandıktan sonra hastalarda bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Yumurta hücresinin bulunduğu folikülün yumurta çatlatma iğnesi ile çatlatılması halinde folikül içinde bulunan sıvı rahme ve yumurtalıkların çevresine doğru yayılır. Bu nedenle hastanın kasıklarında tek taraflı ya da çift taraflı olarak ağrıya neden olabilir. Doğal yolla oluşan gebeliklerde de yumurtlama döneminde kadınların kasık ağrısı çektiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra göğüslerde dolgunluk, vücut ısısının artması, vajinal sıvılarda artı, cinsel istek artışı gibi belirtilerde görülebilir. Her kadında yumurtlama döneminde bu belirtilerin tamamı olmasa da biri ya da birkaçı birden görülebilir.

Hemen Ara