Doğumla birlikte kazanılan yumurtalar, ergenlikten başlayıp menopoz dönemine kadar her ay bir kez, folikül kesesinden salınır ve yumurtlama süreci başlar. Yumurtanın salınmasının ardından fallop tüpleri tarafından yakalanır ve eğer korunmasız bir cinsel ilişki yaşanırsa, sperm ile buluşarak döllenme gerçekleşir. Bu süreç, yaşamın yeni bir yolculuğunun başlangıcıdır.
ve yardımcı üreme yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisinde, sürecin ilk aşamasında yumurtalıkların uyarılması hedeflenir. Bu aşamada, yumurta üretimini artırmak amacıyla yüksek dozda ilaçlar kullanılır. Adetin ikinci günü, yumurtalıkları uyarmak için tedaviye başlanır ve bu ilaçlar genellikle 10-11 gün süresince uygulanır. Tedavi sürecinde, yumurtaların gelişimini izlemek amacıyla düzenli ultrasonografi tetkikleri gerçekleştirilir.
ve 16-20 mm boyutlarına ulaştığında, yumurtaların çatlamasını sağlamak için Ovitrelle veya Pregnyl gibi ilaçlar uygulanır. İlaç uygulamasının ardından, yumurtalar 40 saat içinde olgunlaşarak karın boşluğunda çatlar ve doğal bir yumurtlama süreci başlar. Tüp bebek tedavisinde, yumurtlama gerçekleşmeden önce, yumurtaların toplanması gerekir. Bu işlem, yumurtaların çatlamasından yaklaşık 36 saat sonra yapılmalıdır.
uygulanması büyük önem taşır. Bu tedavinin amacı, yumurtaların olgunlaşmasını sağlamaktır, çatlaması değil. Normalde, döllenme kapasitesini artıran LH hormonu, yumurta çatlatma iğnesi tarafından taklit edilir. İğne, ilacın türüne göre göbek altı veya kalça kas içine uygulanabilir.
1979 Trabzon doğumlu olan Op. Dr. Levent Mıhçıoğlu, 2003 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Tıpta uzmanlık öğrenimini 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tamamladı. Yurt içinde bir çok başarılı tüp bebek, infertilite ve aşılama tedavilerini gerçekleştirmiş ve bu alanda gelişimini sürdürmüştür.