Aşılama Yöntemi

Aşılama, doğal yollardan gebelik elde edilemeyen çiftlere uygulanan yardımcı üreme tedavileri arasındadır. Gebeliğin oluşturulması için uygun şartlara sahip çiftlerde tüp bebek öncesinde aşılama tedavisinin uygulanması daha uygundur. Çünkü aşılama hem kolay olur hem de maddi olarak daha avantajlıdır.

Aşılama sırasında erkekten alınan spermler kadının rahmine bırakılır. Bu kadının gebe kalma olasılığını yükseltir. Tedavide teknolojik enjektörler ile spermler rahim içine enjekte edilir. İşlem sonrasında aşılamanın yapıldığı çiftlerde en az % 20 oranında gebelik elde edilmektedir. Bu oran az gibi görülse de bebek sahibi olmak isteyen çiftler açısından umut vericidir.

Fiyat Al

İletişim formunu eksiksiz doldurun; sizi biz arayalım.

Adınız ve Soyadınız

Telefon

Mesajınız

Aşılama Nasıl Yapılır?

Yardımcı üreme yöntemi olan aşılama tedavisinde yumurta ve sperm buluşturulur. Uygulama sırasında kadına uygulanan ilaç ve iğne tedavisi ile aylık yumurta sırasında arttırılır. Erkeğin spermleri de döllenmeye hazırlık için özel işlemlerden geçirilerek yıkanır. Bu sayede hareketli spermler yoğunlaştırılmış olur. Çatlatma iğneleri ile yumurtanın çatlama süresi de ayarlanır. Aşılamanın son aşamasında ise plastik bir boru yardımıyla spermler rahim içine bırakılır. Bununla sperm ve yumurtanın buluşma süresi kısaltılmış olur.

Tedavide gebeliğin oluşması yumurta ve spermin döllenmesi ile gerçekleşir. Bu süreç beş dakika kadar sürmektedir. Uygulama bittiğinde kadın on dakika kadar yatakta dinlenerek evine dönebilir. Hastalara aşılamadan sonra gebelik olasılığı arttırması için progesteron hormonu da verilebilir. Tedaviden 15 gün sonra gebelik testi yapılarak kadının hamile kalıp kalmadığı belirlenir.

Aşılama tedavisi infertilite sorunu bulunan her çifte uygun değildir. Tedaviden önce çiftlerde gebeliğin elde edilememesi yani kısırlık nedeninin belirlenmesi amacıyla bazı değerlendirmeler yapılır. Erkeğe semen analizi yapılması, kadının jinekolojik muayeneden geçirilerek rahim ağzı ve rahmin incelenmesi, yumurtalık kapasitesinin belirlenmesi, hormon analizi, rahim filmi, laparoskopi, histeroskopi gibi değerlendirmeler bu araştırmada yer alabilir.

Aşılama ekonomik olduğu kadar kolay ve risksiz bir üreme tedavisidir. Rahim ağzı sorunları, endometriozis, cinsel işlev bozukluğu, sperm sayısının yetersiz olması, kadında sperme antikor üretiminin olması, yumurtlamanın yetersiz olması gibi sorunlarda aşılama tedavisi ile başarılı sonuçlar alınabilir. Erkekte diyabet, MS, travma kaynaklı boşalma sorunu, mesane boynu operasyonu nedeniyle oluşan sorunlarda da aşılama ile gebelik elde edilmesi kolaydır. Çiftlerde aşılama tedavisinin uygulanabilmesi için bir kanalın ya da tüpün açık olması da gerekir.

Kimlere Aşılama Yapılır?

Aşılama yapılabilmesi için çiftlerin bazı koşulları taşıması, kısırlık nedenlerinin uygun olması gerekir. Erkeğin spermleri fazla hareketli olmadığında ya da sperm sayısı az olduğunda aşılama tedavisi uygulanabilir. Bu sorunları bulunan çiftler tüp bebek yöntemine başvurmadan aşılama ile bebek sahibi olabilirler. Tüp bebek daha maliyetli olduğundan, pek çok kısırlık sorununda aşılama tercih edilebilir. Fakat erkekte sperm sayısının çok az olması ya da kadındaki yumurtlama sorunlarında tüp bebek daha uygun yardımcı bir üreme yöntemidir.

Aşılama infertilite (kısırlık) sorunu olan çiftlere tüp bebek öncesinde uygulanan bir üreme tedavisidir. Aşılama takibi için doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Tedavideki temel hedef gebeliğin oluşmasında etkin rol oynayan hormonlarla yumurta gelişimini sağlamaktır. Erkek spermlerinin de alınarak gebelik olasılığını arttırmak için özel işlemlerle yıkanması da tedavinin önemli bir aşamasıdır.

Aşılama tedavisine adet kanaması ile birlikte başlanır. Tedavinin süresi yaklaşık 15 gündür. Adet kanaması başladığında kadına jinekolojik muayene yapılır. Adetin 3-5 günü ise aşılama tedavisine başlanır. Aşılama takibi sırasında yumurta gelişimi ve ilaçların etkinliğini görebilmek için sıkça ultrason tetkiki yapılır. Yumurta gelişimi beklenen seviyeye geldiği zaman yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Bu sırada erkekten laboratuvar ortamında sperm alınarak tedaviye hazırlanır. Kaliteli spermler belirlenerek rahim içine transfer için kullanılır.

Aşılama fiyatları

Aşılama tedavisinin fiyatları merkezlere göre farklılık gösterebilir. Aşılama fiyatları merkezin hastalara sunduğu olanaklara, aşılama tedavisini yapacak doktorun uzmanlığına, tedavi sırasında kullanılacak ilaçlara, tekniğe göre değişebilir. Kısırlık sorunu olan çiftlerde aşılamanın tercih edilmesindeki en önemli etken fiyatların daha makul olmasıdır. Bu nedenle koşulları uygun olan çiftler merkezlere danışarak aşılama fiyatları hakkında daha net bilgiler almalıdır.

Aşılama ile hamile kalanlar bu yöntemin ne kadar kolay uygulandığını bilirler. Yardımcı üreme yöntemleri bebek sahibi olmak isteyen çiftler açısından bir umut kaynağıdır. Tüp bebek bu yöntemlerin son aşamasıdır. Aşılama ile hamile kalanlar ise kendilerini şanslı hissedebilir. Bunun başlıca nedeni aşılama tedavisinin kolay olması ve maliyetinin düşük olmasıdır. Ayrıca çiftlerde gebelik elde etme oranı da yüksektir. Çiftlerde genellikle ilk denemede gebelik elde edilebilir.

Aşılama Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşılama tedavisinden önce çiftlerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Öncelikle spermlerin verimli olması için tedaviden önceki 48 saat içinde alkol tüketilmemelidir. Ayrıca sperm kalitesini düşürecek, sperm sayısını azaltabilecek ilaçlar da kullanılmamalıdır. Kısaca sperm sağlığını olumsuz etkileyebilecek her türlü kullanımdan kaçınılmalıdır.

Kadınlar açısından aşılama sırasında spermler rahme enjekte edildiğinden genital bölgenin korunması önemlidir. Tedaviden 48 saat öncesinden itibaren genital bölge ve çevresine zararı olabilecek losyon, krem kullanılmamalıdır. Bu tür ürünlerin enfeksiyon oluşturma riski olabilir. Bu durum aşılama tedavisinin başarısız olmasına neden olabilir.

Aşılama Tedavisi Süreci

Aşılama genel anestezi gerektirmeyen, kolay bir işlemdir. Bazı hastalarda tedavi sırasında progesteron hormonu da kullanılabilir. Tedavi sırasında ve sonrasında kadının hafif bir kasık ağrısı hissetmesi normal kabul edilir. Ancak genellikle ağrı olması beklenmez. Bu tedavide kanama sorunu da yaşanmaz. Bazen işlem sırasında kullanılan aletlerin neden olduğu, rahim ağzında kanama ya da lekelenme tarzı sorun yaşanabilir. Bu etkiler kadının gebe kalmasına olumsuz etki yapmaz. Eğer kanama miktarı fazla olursa mutlaka doktor bilgilendirilmelidir. Aşılama tedavisinden 15 gün sonra görülen kanama ise gebelik ürünün rahme yerleşmesi nedeniyle oluşan implantasyon kanaması olarak kabul edilir.

Hemen Ara