Yumurta Hesaplama

Yumurta hesaplama ile gebe kalınabilecek en uygun günler belirlenebilir. Gebelik için en uygun zaman ve kadının gebe kalabilme riskinin en yüksek olduğu dönem yumurtlama dönemidir. Bu döneme yakın olan günlerde cinsel ilişkide bulunulması halinde kadının gebe kalma olasılığı çok yüksek olur. Yumurta hesaplama bebek sahibi olmak isteyen çiftler için önemli olduğu kadar gebe kalmak isteyen çiftler için de önemlidir. Bu tarihin belirlenmesi sayesinde isteğe göre cinsel ilişkiden kaçınılabilir ya da bu tarihte cinsel ilişkide bulunulabilir.

Kadınların düzenli bir adet döngüsü varsa yumurta hesaplama işlemi daha kolay olur. Çünkü yumurtlama adet kanaması başlamadan 14 gün önce gerçekleşir. Yani 28 günde bir adet göre bir kadının yumurtlama dönemi 14 günde olur. Belirlenen bu günden 3 gün öncesi de dikkate alınarak bir hafta süreyle cinsel ilişkide bulunulması halinde gebe kalma olasılığı yükselir. Gebe kalmak istemeyen ya da gebe kalmak isteyen kadınlar yumurta hesaplama ile bu dönemi takip edebilirler. Ancak yumurtlama döneminin hesaplamasının doğru yapılması çok önemlidir.

Yumurta hesaplama için en önemli günler

Kadınların adet döngüsü süresi genellikle 28 günde gerçekleşir. Genelleme yapılırsa kadınların % 15 kadarı 28 günde bir adet kanaması görürken, 21 günden az sürede adet gören kadınlar % 0,5 oranındadır. 35 günden fazla adet döngüsü olan kadınlar ise % 1 seviyesindedir. Bu nedenle kadınların adet görme ortalaması 18 günde bir olur. Fakat 21 ve 35 günde görülen adet kanamaları da normal kabul edilir. Bu belirlemelerin doğrultusunda kadınların önemli bir kısmının adet döneminin 11 ile 21 günleri arasında yumurtlama dönemi olduğu söylenebilir.

Yumurtlama günü herkes için farklı olabilir

Yumurta hesaplama için kadınlar farklı yöntemler kullanmaktadır. Genellikle yumurtlama tahmin kitleri bu alanda en fazla tercih edilen yöntemdir. Ayrıca yumurtlama döneminde vücut ısısı yükseldiği için ıs ölçümü ile yumurta hesaplama yapanlar da bulunmaktadır. Ancak bazı hallerde düzenli adet görmelerine rağmen yumurtlama dönemi döngü içinde erken ya da geç bir tarihte de olabilir. Bu yüzden yumurtlama dönemi için tarihlere bakıldığı kadar belirtiler de göz önüne alınmalıdır.

Yumurta hesaplama için en kolay yol

Kadınların adetleri düzenli ise yumurtlamanın adet tarihinin 14 günü olduğunu belirttik. Buna göre 28 gün adet dönemi olan kadınlarda yumurtlama da 14 günde gerçekleşir. Düzenli adet gören ve adet döngüsü 30 günde bire denk gelen kadınlarda yumurtlama 16 günde gerçekleşir. Bu hesaplamalara göre 35 günde bir adet gören kadınlarda da yumurtlama 21 günde gerçekleşecektir. Kadınlar adet tarihlerini not ederek yumurtlama tarihlerini kolay bir şekilde belirleyebilirler.

Düzensiz adet görenler için yumurta hesaplama nasıl yapılmalı?

Kadınların adet düzensizliği bulunuyorsa yumurtlama dönemlerini belirlenmesi oldukça zor olur. Ancak son adet tarihi dikkate alındığında yumurtlama 14 gün önce gerçekleşmiş olacaktır. Bunun yanı sıra kadında yumurtlama düzensizliği bulunuyorsa

kamagra pills

, kadının kendi çabalarıyla yumurta hesaplama yapması mümkün olmaz. Bu durumda hazır eczanelerden alınabilecek yumurtlama kitleri kullanılabilir.

Yumurtlama takibi nasıl yapılır?

Folikül içinde yumurta hücresi bulunan küçük keseciklere denir. Kadın vücudunda her ay folükülerden bir adet yumurta hücresi salınmaktadır. Yumurtalıklarda gelişen folikülün her aşamada boyutlarına bakılması yumurta ölçümü olarak tanımlanır. Folikül çapının belirli bir boyuta gelmesi durumunda yumurtlama dönemi başlar. Bu açıdan folikül büyüklüğü önemli bir veridir. Bu şekilde gebe kalmak için cinsel ilişki zamanında gerçekleşebilir. Folikül büyüklüğü ise vajinal ultrasonografi yardımıyla belirlenebilir. Karından ultrason ile de ölçüm yapılabilir. Ancak transvajinal ultrasonografi kadar net sonuçlar alınamaz.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

Gebe kalınabilecek günlerin hesabında kullanılan yumurta hesaplama yanında yumurtlama belirtileri de dikkate alınmalıdır. Yumurtlama döneminde vajinal akıntının artması, akıntının yumurta akı kıvamında ve şeffaf olması önemli bir belirtidir. Yumurtlama olmadan birkaç gün önce vajinal akıntı başlar.

Yumurtlama döneminde vücudun ısısında bir derecelik bir yükselme olur. Kadınlar bunu fazla hissetmez. Fakat bazal ısı takibi yapılarak bu takip edilebilir.

Yumurtlama dönemi belirtileri arasında kasık ağrısı, yumurtanın büyümesi nedeniyle birkaç gün önceden itibaren etkili olabilir. Bazı kadınlarda hafif vajinal kanamada görülebilir. Göğüslerde hassasiyet, cinsel istek artış, karında şişlik te yumurtlamanın belirtileri arasındadır. Yumurta hesaplama için bu belirtileri de dikkate alınabilir.

Hemen Ara