Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çiftlerin doğal yolla gebe kalamaması halinde nedeni belli olan ya da olmayan infertilite tedavisinde tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerine başvurulur. Tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler çiftlere bu konuda yardımcı olabilir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek yöntemi hakkında bilgi sahibi olmaları başarı oranını da etkileyecektir.

Ne zaman tüp bebek tedavisi uygulanmalı?

Çiftlerde düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen en az bir yıl süreyle gebeliğin elde edilememesi halinde bir infertilite uzmanına danışılmasında yarar vardır. Çiftlerde infertilite nedenlerine bağlı olarak ilaç tedavisi, aşılama gibi diğer yardımcı üreme yöntemlerinin de denenmesi fayda sağlayabilir. Yapılan değerlendirmede erkeğe sperm tahlili ile sperm sayısı ve sperm kalitesi incelenir. Kadın için de adet düzeni sorgulanarak, ultrasonografi ile rahim incelemesi ve yumurta rezervi kontrolü yapılır. Duruma göre kadının rahim filmi çekilir ve hormon analizlerine başvurulur. Elde edilen verilere göre çiftlerde gebeliğin oluşturulması için hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir. Tüp bebek tedavisi için en uygun adaylar tercih edilir.

Tüp bebek tedavisinde erkekler ne yapmalı?

Tüp bebek tedavisinin genellikle kadınları ilgilendirdiği düşünülür. Ancak tedavinin başarısı için erkeklerin de yapması gerekenler bulunmaktadır. Tedaviden önce erkekler doktorla yaptıkları görüşmede son iki ayda ateşli bir rahatsızlık geçirip geçirmediklerini mutlaka bildirmelidir. Ateşli hastalıklar sperm kalitesini düşürdüğünden tedavi için en uygun zaman belirlenmelidir. Ayrıca erkeklerin kullandıkları ilaçları doktora belirtmeli

, son üç ay içinde ağır egzersizlerden, sportif faaliyetlerden uza durmalıdır. Sıkı iç çamaşırlar giymemeli, son bir ayda alkol ve sigara kullanmamalıdır. Ayrıca sıcak ortamlar olan hamam, sauna, kaplıca gibi yerlere gidilmemelidir. Son olarak çiftler son on gün içinde cinsel ilişkiden kaçınmalıdır.

Tüp bebek tedavisinde kadınlar ne yapmalı?

Tüp bebek tedavisinden önce kadınların karın bölgesini zorlayacak egzersizleri yapmamaları gerekir. Doktora geçirdikleri cinsel hastalıklar ya da mevcut cinsel hastalıklar hakkında bilgi vermelidirler. Eşleri gibi sıcak ortamlara girmemeli, alkol ve sigaradan uzak durmalıdırlar. Ayrıca kadınların diyet yapmaması ve gazlı içeceklerden uzak durması gerekir.

Tüp bebek tedavisi hangi aşamalardan oluşur?

Tüp bebek tedavisine alınacak çiftlerin başarılı bir sonuç alınması için doktor kontrollerini imal etmemesi gerekir.Tedavinin başlangıcında ay içindeki yumurtaların sayısını arttırmak için yumurtalıklar hormon ilaçları ile uyarılır. Yumurtalıklar aşırı derecede uyarılırsa kadının kilo alması söz konusu olabilir. Vücutta sıvı tutulumu olacağından göbekten fazlalık sıvı alınabilir.

Tüp bebek tedavisinin daha sonraki aşamasında genel anestezi altında yumurtaların toplanmasıdır. Erkekten alınan spermler ile yumurtalar laboratuvarda birleştirilerek embriyo elde edilir. Özel tüplere konulan embriyolar kadının ramine yerleştirilir. Tedavi bittiğinde gebeliği desteklemek için hormon ilaçlarının kullanımı da devam edebilir.

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavisinin süresi ortalama 15 gündür. Bu sürede kadınlara yapılan işlemler 10 günü bulur. Kalan sürede kadının takibi yapılır. Erkek ise tedavide sadece 10 dakika yer alır. Bu süre spermlerin laboratuvar ortamında alınma sürecidir.

Tüp bebek tedavisi ne zaman sonlandırılır?

Tüp bebek tedavisinin sonlandırılması için bazı nedenlerin olması gerekir. Bunların başında yumurtaların fonksiyonlarını yerine getirememesi, yeterince yumurta toplanamaması, yumurtaların erken zamanda çatlaması, erkekten elde edilen spermlerin yeterli olmaması, döllenmenin olmaması gelir. Ayrıca kaliteli embriyonun elde edilememesi de tedavinin sonlandırılmasına neden olur.

Tüp bebek tedavisi için çiftlerin yaşı önemli mi?

Tüp bebek tedavisinde erkekten ziyade kadının yaşı önemlidir. Kadının 30 yaşın altında olması halinde tedavi için en az 1 yıl beklemeleri uygun görülür. Bu süreç 30-35 yaşlarında altı aya düşer. 35 yaşından sonra ise beklenmeden tüp bebek tedavisine başlanır.

Tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmak için neler yapılabilir?

Çiftlerin tedavi sürecinde uyumlu kararlar alması, birbirlerine anlayışlı olmaları başarıyı mutlaka etkileyecektir. Kadının rahat bir süreç geçirmesi, stresten uzak durması için psikolog desteği, meditasyon gibi yöntemlere başvurulabilir. Tüp bebek tedavisinde uygun adaylar belirlenmektedir. Ancak çiftlerin bu süreçte sabırlı olmaları ve stresten uzak kalmaları her zaman önemlidir.

Tüp bebek tedavisinin başarı oranı nedir?

Tüp bebek tedavisinden başarı oranı kadının yaşı ve yumurta rezervi ile orantılı olur. Uzmanlar bu unsurlara göre tedavinin başarı oranını ortalama 5 40 olarak görürler. Ancak yaşı genç olan ve yumurta rezervi iyi olan çiftlerde başarı oranı genellikle yüksek olur.

Hemen Ara